Di sini lahirnya sebuah cinta

Di pertengahan tetapi di mana pengakhiran

Assalamua’laikum

Tak sgka rupanya aku skang nih dah berada di pertengahan laluan mahasiswa, tak lama lagi bakal memasuki alam kerjaya. Insya-Allah.. Sehingga kini aku masih lagi tak pasti adakah alam kampus ini menyeronokkan atau tidak. Mungkin aku harus menanti sehingga aku tiba di garis sempadan (aku tak boleh cakap yg graduasi itu adalah garis penamat proses pembelajaran- ape yg lebih baik adalah garis sempadan) antara alam kampus dan alam kerjaya.. alam kerjaya pula bg aku adalah pertindihan (overlapping) antara karier dan terus menyambung pelajaran ke peringkat yg tertinggi.

Oleh sbb aku dah berada dipertengahan perjalanan ini, hari ini entah macam mane terdetik untuk melihat ke belakang beberapa bahagian kehidupan yg telah aku lalui, beberapa denai yg dipenuhi onak dan duri yg telah aku lalui, beberapa luas ilmu Allah yg telah aku pelajari dan beberapa pengalaman yg telah menjadi guru (bakal menyambut hari guru la nih… hehehe) bg ku. Untuk ku toleh dan merenung semula jauh ke belakang di garis permulaan kehidupan, mgkin aku tidak berkemampuan. Tapi saat ini, aku nak singkap kembali lakaran yg terbina seawal aku mula membuat keputusan, dan ini antara keputusan terbesar pernah aku buat…

Pilihan bg keputusan ade byk sebenarnya, tp mengapa pilihan ini yg aku ambil… biarlah aku sendiri simpan. Biarlah ia menjadi rahsia diriku. Kerana pilihan aku dan pilihan insan di luar sana pasti berbeza, sebabnya juga pasti berbeza… keputusan: Pelajar Pergigian, di Jordan Universiti of Science and Technology…

Jom telusuri

Tahun Pengajian

Semester

Kod Nombor Subjek

Subjek/Kursus

Pertama

Pertama

Bio 103

General Biology

Bio 107

General Biology (Laboratory)

Arab 101 a

Principle of Arabic Language

Arab 103 a

Applied Studies in Arabic Language

Phys 103

General Physics

Chem 103

General Chemistry

Eng 111

English Language

Kedua

Med 112

General Anatomy

Med 114

General Histology

Med 132

General Physiology

Chem 217

Organic Chemistry

Eng 112

English Language

Summer

Med 123

General Biochemistry

NR 200

Natural Resource and Man

CS 116

Visual Basic (programming in selected language)

Kedua

Pertama

Med 211

Molecular Genetics

Med 231

General Pathology

Med 251

General Pharmacology

Med 265

General Microbiology

Med 214

Head and Neck Anatomy

VM 211

Animal Health

Kedua

Med 272

Hematopoietic and Lymphoid System

Med 262

Cardiovascular System

Med 252

Respiratory System

Summer

Dent 201

Dental Anatomy and Occlusion

Dent 203

Dental Material

Dent 205

Oral Histology

Dent 211

Cariology (Science of Tooth Caries)

PT 100

Wellness and Lifestyle

PP 200

Home Garden

Ketiga

Pertama

Dent 331

Conservative Dentistry (Operative)

Dent 341

Removable Prosthodontics (Complete Denture)

Dent 301

Applied Dental Material

Med 311

Gastrointestinal System

Med 321

Endocrine System

Kedua

Dent 332

Conservative Dentistry (Endodontics)

Dent 342

Removable Prosthodontics (Partial Denture)

Dent 352

Oral Pathology and Immunology

Med 322

Neuroscience 1

Med 332

Neuroscience 2

Begitula antara madah-madah (subjek-subjek) yg telah aku amik sepanjang pengajian 2 tahun 2 semester ini. Sebahagian drp subjek tersebut mmg best dan sbhgn lagi tidak berape best lak bg aku. Macam tu la manusia. Tak semua perkare yg berlaku disukai ade yg tidak disukai. Tak semue perkare yg berlaku itu tidak pula disukai, mgkin ada yg disukai. Well, Allah Maha Sempurna kan, menjadikan manusia dengan perasaan (merasa dan berasa). Mgkin yg disukai itu tidak elok pula bg kita, dan mungkin yg tidak disukai itu elok pula bg kita. Hnya keupayaan kita menggunakan pancaindera dan mata hati yg dikurnia Allah utk meneliti hikmah di sebaliknya.

Apepun, aku nak gak berkongsi ngan insan di luar sana akan subjek2 yang aku minati sepanjang pengajian setakat ini.

Masa first yr:

First semester: Biology (of coz la aku minat subjek ni lelagi sbb byk mengulang ape yg dah dipelajari mase sekolah dulu.. Minat Chemistry, sbb senang sikit kot drp ape yg dipelajari kat sekolah.. dan minat ini dibawa sampai 2nd semester, iaitulah aku minat sgt ngan Organic Chemistry (OC).. ramai yg kate subjek ni susah, ntah la.. bukan nak kate riya’ tp sbb kate ni pandangan kan… so pd pandangan aku subjek ni senang la kan.. dpt doktor pun yg mmg menarik ; Dr Ali Syuyukh (ingt lagi aku slalu ngolok/ajuk Dr Ali nye prononciation ALCOHOL ~ ko pikir la ape ek). Best la blaja ngan dia. Mcm hidup je raku rase (slame nih tak hidup ker… hahaha, bukan cmtu maksud aku.. lepas blaja nih rase mcm berkehidupan la maksudnya), maklum la blaja pasal organic material kan.. dan bende hidup terdiri drp unsur2 organic nih

Selain OC, aku minat Physio gak mase 2nd sem… cumenye aku tak bape skor la utk subjek nih.. FYI, aku tak suka lak Anat ngan Histo.. blaja byk bende, bukan aku leh ingt pun. Aku ni senanye mmg malas nak ngingat, pasal hapal2 nih aku letak the last. Tp kalau pasal mechanism ker, pasal process ker.. tu aku minat la. That’s y aku minat physio ngan chemistry, sbb dua-dua tu menggunakan konsep process / mechanism / ade reactants ade products / these come, mesti ade sequel nye… mcm tuh la…

Mase summer sem lak, aku minat Biochem, tp yg membuatkan aku tak dpt skor subjek nih adelah mase yg terlalu singkat… ape yg berlaku?!! Aku leka la kan… so bile exm, jawab pun leka la jadinya… tp tk aci gak la fakulti letakkan subjek ni kat summer sem, kalau letak kat first sem ker, 2nd ker… leh gak aku skor. Apepun semue dah lepas, tak perlu ade kalau-kalau lagi dah. Markah rendah sendrik cari pasal.

2nd yr first sem lak, yg aku minat nak blaja hnyela General Patho utk pengetahuan korang. Yg lain-lain tuh tak minat sgt la. Genetic, nak tak nak kene hapal gak (lac operon la, protein itu ini la.. haiyo tak suke tak suke ngapal2 nih). Pharma, dah tentulah hapal. Mengongnye kepale aku, hapal lagi. Microb, lumrah nye kene gak hapal, tak boleh tak hapal. Paham jer, susyah sikit nak dpt markah. Head n Neck Anatomy, aku ingt lagi.. org lain punye la skor, aku dpt cukup2 makan jer… Arrrrggghhh… tolong la nape sume subjek kene hapal. Patho gak la pengubat kesyahduan. First exm tuh kan mmg best… markah gempak gak la. 2nd exm, mak datok tak ngagak die punye soklan. Ingtkan tu jer final pun sama, kesimpulannya… aku tak skor la subjek nih. Minat jer lebih. Best tau stadi patho nih, tp tak boleh jwb gak soklan exm (u_u,)

2nd sem 2nd yr. SYSTEM = systemic semester (boleh ?!!). HLS ngan CVS aku paling minat. RS aku tak minat. Tau tak sbb pe, sbb byk aspek MICROBIOLOGY, aku tak minat microb la. Hahahaha, utk mid term kan, aku tak bace pun microb. Aku hentam jer soklan pasal microb!!! (jgn ikut cam aku tau). HLS byk patho… so mmg best la stadi patho ni kan. CVS lak, byk physio… mmg feveret aku. Dah tu nak wat camno… mid term nye result utk HLS ngan CVS mmg ngancam la bg aku. Bg org lain yg mmg terer tu lain la kan. At least aku puas hati. Tp masalah kat sem nih lak, habis jer sem nih nnti aku nak balik M’sia. Ye la setelah 2 tahun menetap di Jordan nih, nak merase tgk bumi M’sia semula. Org len penah balik, aku ngan beberape 4 org yg lain jer belum penah balik (sape mereka, tak perlulah gtau). So, sblm balik tuh memacam la pikirnye kan nak buat ape bile balik nnti. Mcm2 pikir nak beli. Itu ini. Bukan senang nak dpt balik (tak mcm sorang tuh, every yr balik 4 bulan skali hauk). So, mase final exm, aku tak byk stadi. Akhirnya pasrah jer la ngan keputusan exm yg DINGIN (ziana zain nye lagu)

Kat M’sia kan, aku gtau la mama kputusn exm. Mama cakap senang jer, mulut ibu kan

“ hai… 1% lagi jer pun tak boleh dpt?!!!” aku malu…

Tu la mase summer sem lak, walaupun tak setanding kawan2 yg lain, tp berkat doa ibu tuh kan… lepas gak.. peratus walaupun tak seberape tp ok la. Janji naik 3rd yr. Oh ye, mase summer sem… semue subjek mmg menarik. Best la stadi Dent Anat, Dent Material ngan Oral Histo. Mgkin sbb kitorg dah start amik madah dentist kan.. Smgt pun mmg HIGH la mase tuh. Selain senang dan byk perkare yg membntu nak dptkan markah mcm assignment ngan homework (o”)dgr kate, budak2 bwh yg dah tukar schedule plan derang tuh, dah tak de assignment ngan homework… hop ade la alternative lain Dr bg utk naik kan markah… kehkehkeh)

Subjek ikhtiari lak semua best. Kalau tak skor dlm ikhtiari, tak tau la nak ckp per…

Masih ade lagi eh, ni bukan semua

sebahagian koleksi buku utk pengajian sehingga kini

ketika lab Head n Neck Anatomy, kami byk bermain

diambil ketika lab Head n Neck Anatomy, tp boleh gune gak utk Neuroscience.. coz ade beberape bhgian yg same ye dipelajari dlm kedua-dua subjek

kesian kucing tu kene buang ovari

well, banggenye sbb mase madah ikhtiari Animal Health, kitorg dpt pi klinik hewan dan melihat pembedahan terhdp hewan sendiri. Ade yg buang ‘anu’, ade yg buang ovari, ade yg usus bersimpul kene betulkan.. memacam kan derang nih..

~ by halim87dentist on May 8, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: